Bu Proje Burdur'un geleceğine yön verecek

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından projelendirilen Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)'nın desteklediği ile 4 Milyon lira maliyeti olan Süt Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi projesinin bilgilendirme toplantısı gerçekti.

Serenler Tepesi Resteurantı'nda gerçekleşen toplantıya Vali Hasan Kürklü, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Karakaya, Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül, BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, Ticaret Sanayi OdasıBaşkanı Yusuf Keyik, Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Kamil Özcan ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde görev yapan Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlhan Gün, proje hakkında protokolü ve STK temsilcilerini bilgilendirdi. Burdur‘un süt üretiminde yaklaşık günlük olarak bin ton kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Gün, bu sütün büyük bir kısmının il dışına çiğ süt olarak pazarlandığını belirtti. Gün,kurulacak bu merkezin özellikle çiğ sütün muhafazası, çiğ sütün taşınması esnasındaki çeşitli özelliklerini yitirmeden sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaştırılabilmesi ve çeşitli hayvan hastalıklarından ya da başka teknolojik işlemlerden gelebilecek sorunların oraya konması açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.

Gün, “Merkezin temel hedefinin çiğ sütün ham madde sorunlarından, mikrobiyolojik düzeydeki sorunlarından, işleme sorunlarından ve ambalajlanıp taşınması ve nihayetinde tüketiciye ulaşması esnasındaki raf ömrü sorunları üzerinde birçok projeye de imza atacak diye düşünüyoruz” dedi.

Bu tür destekleri Burdur'da yaşayan ve faaliyet gösteren firmalara katkımız olsun, Burdur gelişsin bir markamız olsun diye yapıldığını aktaran Vali Hasan Kürklü, maalesef üreticilerden yeterli ilgiyi, alakayı görülmediğini ifaede etti. Üraeticilerin ve sivil toplum Örgütlerinin bu tür projelere sahip çıkmalarını, destek vermelerini bildiren Vali Kürklü, “Üniversitemiz, özellikle veterinerlik alanında, süt teknoloji alanında kendini ispatlamış ve bölgeye kanıtlamıştır. Akademisyen arkadaşlarımız ellerinden geldiğince gayret gösteriyorlar. Bu buzağı ölümleriyle, yerli aşı kitleriyle ilgili bir takım çalışmaları çok başarılı bir şekilde yürütülüyor. Birazda sivil toplum örgütlerinden destek bekliyoruz. Yani yerel üreticilerden destek bekliyoruz. Şu kanaatkârlığı biraz bırakalım. Bu kadar güzel kaliteli sütümüz varken, bu kadar kaliteli yoğurdumuz varken, kökez yoğurdu diye bir yoğurdumuz varken böyle kaliteli çok ürünlerimiz varken bunu niye ülke geneline yaymayalım diye düşünmek lazım. Onun için bulunmaz bir proje olduğun söyleyebiliriz.Yani bin tona yakın süt üretiyoruz ama markamız yok. Her yörenin kendine has markası varken Burdur'un neden böyle bir markası olmasın. İyi düşünüldü tartışıldı Burdur'da kalıcı eser olarak ne yapabiliriz diye ilk etapta bunu uygulayalım. Bundan sonra hayvancılıkla ilgili mermercilikle ilgili bir takım şeylerin arkası gelir diye ümit ediyoruz” dedi.

Bilgilendirme toplantısının sonunda ise projeye 3 Milyon lira destek veren BAKA'nın yanı sıra bazı sivil toplum örgütleri verecekleri destek ileprojeye ortak oldular.

;